Colaborare moldo-franceză în domeniul neuroștiințelor și oncologiei pediatrice
- vizualizări: 582
În data de 9 iulie 2024, o delegație de la Spitalul Fundației „Adolphe de Rothschild” și Spitalul„Gustave Roussy” din Franța a vizitat Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.
Din componența delegației au făcut parte: Fabrice Verriele, director general adjunct la Spitalul Fundației „Adolphe de Rothschild”, Dr. Georg Dorfmuller, șef al Serviciului de neurochirurgie pediatrică, Prof. Emmanuel Raffo, șef adjunct al Serviciului de neurochirurgie pediatrică, Olivier Martz, șef de proiect pentru dezvoltare internațională, și Rémi Thiolet, directorul pentru afaceri internaționale la Spitalul „Gustave Roussy”.
La întrevedere au participat ministra sănătății Ala Nemerenco, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Alexandru Gasnaș, rectorul Universității Emil Ceban, membri ai echipei administrative, șefi de catedre și de studii, manageri ai instituțiilor medico-sanitare publice din Chișinău.
Ministra Ala Nemerenco și-a exprimat recunoștința părții franceze pentru vizita întreprinsă și intențiile de cooperare în domeniul sănătății, în special reieșind din situația geopolitică complicată din regiune, accentuând că Republica Moldova tinde să se alinieze la cele mai înalte standarde și practici internaționale în medicină, în contextul aderării la Uniunea Europeană. Oficiala de la sănătate a menționat că este foarte important „să creăm condiții pentru implementarea celor mai noi realizări științifice și pentru dezvoltarea abilităților practice ale medicilor în domeniul neurochirurgiei, inclusiv prin vizite în spitalele franceze, teleconferințe, cursuri de instruire la nivel universitar și postuniversitar, cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor de asistență medicală în țara noastră”.
Membrii delegației franceze au prezentat succint spitalele și și-au anunțat intenția de colaborare prin încheierea unui memorandum în domeniul neuroștiințelor (neurologie, epileptologie, neurochirurgie, oncopediatrie), bazat pe diseminarea expertizei internaționale în domeniul educației, cercetării și practicii medicale, prin transfer de cunoștințe și schimb de experiență între specialiști, organizarea stagiilor practice, a mobilităților academice și de cercetare, a videoconferințelor și a ședințelor on-line pentru discutarea studiilor de caz, sau consultații on-line ș.a.
„Suntem onorați de vizită și mulțumim Ministerului Sănătății pentru oportunitatea de a participa la întrunire. Suntem siguri că această cooperare va contribui la îmbunătățirea procesului didactic, curativ, de cercetare și metodologic în domeniul neurologiei, neurochirurgiei, oncologiei pediatrice ș.a., cu antrenarea catedrelor de profil, a tinerilor specialiști și a cercetătorilor, în beneficiul sănătății pacienților din Republica Moldova”, a menționat rectorul Emil Ceban.
Vizita medicilor din Franța a fost organizată la inițiativa Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, în perioada 8-10 iulie curent, și are scopul de a dezvolta cooperarea în domeniul neurochirurgiei, oncologiei și oftalmologiei pediatrice, și de a îmbunătăți aceste servicii în țara noastră, prin schimb de experiență și transfer de bune practici între specialiști.
Anterior, în cadrul întrevederii ministrei sănătății cu experții francezi, părțile au discutat despre implementarea unor proiecte comune în domeniul sănătății, în vederea preluării celor mai bune practici europene. Medicii francezi și-au manifestat deschiderea de a oferi sprijin sistemului medical din țara noastră și de a împărtăși cunoștințele și expertiza în aceste domenii specializate.
Agenda misiunii a inclus, de asemenea, vizite la Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic, Institutul de Medicină Urgentă, precum și la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii