Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului

Publicat: 04.02.2024

cancerCancerul – un cuvânt tot mai sensibil nu doar la nivel mondial, ci și în Republica Moldova, în contextul în care maladiile oncologice reprezintă cea de-a doua cauză a mortalităţii în Republica Moldova, după afecțiunile cardiovasculare. 

Anual, la 4 februarie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, instituită de Uniunea Internaţională de Control al Cancerului. Sloganul din anul 2024 este „Reducerea inechității în îngrijirea cancerului” (Close the Care Gap) se concentrează pe adoptarea strategiilor menite să reducă discrepanțele din sistem, precum și să asigure resursele financiare pentru tratarea pacienților oncologici.

Conform Biroului Național de Statistică, printre cele mai des întâlnite  tumori maligne în țara noastră se numără: cancerul mamar, colorectal, de prostată,  piele și al traheei, ce reprezintă 52,6% din numărul total de tumori maligne. În scopul reducerii consecințelor grave provocate de cancer, a fost elaborat Programul naţional de control al cancerului pentru anii 2016-2025, al cărui obiectiv general constă în reducerea cu 7% a mortalităţii cauzate de cancer. 

Prevenirea primară reprezintă un factor cheie pentru reducerea riscului apariției cancerului. În acest sens, medicii vin cu câteva recomandări:

 

Fiți responsabili și aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră! 

 

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului
usmf
universitate
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului
cancer
World Cancer Day

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii